Friday, April 8, 2011

Bicara Wahyu - Nikah Itu Sunnah Nabi

*foto pernikahannye anak sdare teman yg tersayang 10.10.10*


Assalamualaikommmm.. slm jemaat ya sahabbat2.. :)



  • pagi tadi teman sempat dok dlm ceramah, alhamdulillaahh! bukan cam seblom2 ni.. pg ptg dok konter melayan mereke2 yg ndakkan resit. penat. tapi itu le gamoknye berkat kesaboran..

  • tajuknye spt di ateh. penceramahnye KPP dr JAKIM. sgt2 seronok sbb al ustaz tu pandai buat lawak yg tak over2 + bercerite dr pengalaman. syok dengor+bace pasey pengalaman org nih.. tak banyak sikit buleh le wat pebetui diri kann..


  • ni nak share hukumnye nikah ni..

  • Sunat bagi sesiape yang sudah besedie utk bekahwin

  • Wajib bagi sesiape yang kurang kawalan nafsu + dikhuatiri melakukan zina


  • Sabda Nabi Muhammad SAW, ' 4 macam yang masuk bahagian sunnah rasul2; pemalu, suka berharum2an, bersiwak (bersugi/menggosok gigi) + nikah' - Riwayat Ahmad & Tarmizi


  • Seseorang yg hendak mengahwini perempuan maka perkahwinan itu hendaklah berdasarkan kpd sesuatu yg dituntut oleh agama iaitu:


  1. Dasar agama

  2. Perempuan yg ramai keturunan

  3. Perempuan yg masih perawan

  4. Kedua2nya taat kpd Allah


  • tu le antare isipatinye ceramah yg syok 'gile' tu.. ustaz tu wat lawak psl zaman sekrg sume kne ade 'gile' blakangnye hehehe.. syok sunggoh sebut gile nih! lain2 tu dia sentuh pasey kebahgiaan, liatnye kite nk membace Al-Quran bebanding dgn betenggek kat tenet (teman le tuuu.. *malu*), tanggungjawab suami & isteri, hubungkaitnye kecemerlangan kerjaya dgn kebahgiaan rumahtangge kite.. tak pueh dengor sbenornye tapi mase tak ngizinkan..

  • mintak maap ye kalo yg teman share ni ade yg tersilap kat mane2 + ade yg tekecik ati..
sesunggohnye yg baik smuenye dr Allah, yg bughok2 tu teman le.. :)

6 comments:

mala said...

dah nikah!

AzeedA said...

alhamdulillaahhh! kalo lom kesiannye grabak sederet tuuu heheh ;)

miloais said...

thanks - tambah ilmu
[macam le iols tak kawen lagi kan????]
hehehehe

AzeedA said...

no worries uols..
iols pon bertahun2 sudeh nikahnye.. tp time tu mude rumaje.. kurang nk amik tau ilmu2 gini hehe darah mude kannsss.. tu yg baru2 nikah paneehhhhhh je cuacenye.. ;)

So Shy Lady said...

akak pon paneehhhhh je dulu2 ;)

AzeedA said...

mentaghe nk sheghashii tu kene le tahan cuace paneh ye dak? :)